BG    EN  

Посетителско-информационен център

   ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА “ЗЕЛЕНИ УЧИЛИЩА” НА ТЕРИТОРИЯТА НА НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН

      Посетителският информационно – образователен център към Дирекция “Национален парк Пирин”, гр. Банско, е място за провеждане на извън класни форми на обучение с ученици от различни възрастови групи.
      Новата експозиция - “Пиринската гора”, дава възможност посетителите сами, или с водач от парка, да открият стопаните на планината – дърветата, растенията и дивите животни.
      На птичия телефон посетителите могат да “позвънят” на 53 птици, да чуят техните песни, да научат любопитни факти за живота им.
      Благодарение на светещия релефен макет  на Национален парк “Пирин”, с обозначени хижи, най-високите върхове, групи езера, може да се направи един “бърз” преход през планината.
      Чрез повече от 200 природонаучни филми, в прожекционната зала на центъра (30 седящи места), може да се види и научи повече за биоразнообразието, опазвано на територията на Национален парк “Пирин”.
      Билковата градина е интерактивна форма за пряко запознаване с някои от лечебните растения, опазвани на територията на националния парк.
      В центъра българските и чуждестранни посетители получават информация за защитената територия – история, животински и растителен свят, правила за поведение, туристически маршрути.
      Центъра е достъпен за хора със затруднено движение. Специално за тях Дирекцията на Национален парк “Пирин” създаде през 2003 год. образователна пътека в местността Драгостинов чарк, на 4 км над гр. Банско, по пътя за хижа Вихрен. Тук хората със специфични нужди имат възможност да прекарат времето си сред природата, да се заредят с много положителна енергия, а и да научат  повече за Пирин планина и Национален парк “Пирин”!

Посетителският информационен и образователен център в гр. Банско работи всеки делничен ден от 9.00ч. до 17.00 ч.
Връзка за допълнителна информация: тел. 0899 866 414,  Лили Декова.
За посещения на групи се изисква предварителна заявка.