BG    EN  

Проект "ВОДИ

Проект “Младежки лагери
ВОДИ – Водачество Обучение на Доброволци и Интерпретация”

      Приключи първият младежки обучителен лагер, организиран от Дирекция “Национален парк „Пирин”, съвместно с Дирекцията на Природен парк „Беласица” и Корпуса на Мира, по проект „Регионални доброволчески младежки лагери ВОДИ – Водачество, Обучение на Доброволци и Интерпретация”. В лагерите взеха участие 60 деца на възраст от 10 до 18 години от училищата - СОУ „Васил Левски” с.Коларово, СОУ “Братя Каназиреви”, гр.Разлог и Център за работа с деца, гр. Банско.
      На 8 април всички участници се събраха на хижа Беласица и чрез няколко весели игри се запознаха. Леля Цеци, както започнаха всички да наричат медицинската сестра, която се грижеше за здравето на децата, на достъпен за тях език обясни и показа как могат да си помогнат с подръчни средства при злополука в планината. Как да избегнем наранявания и как да се подготвим за поход в планината, за това с децата разговаряха експертите от двата парка. Обучение как се разпъват и прибират палатки проведоха американските доброволци, с помощта на учениците от екоклуба към СОУ “Братя Каназиреви”. Малките бързо усвоиха основните умения и дори направиха състезание. Заниманията продължиха с презентации за интересните и неповторими дървесни, растителни и животински видове, опазвани на територията на най-младия природен парк в България – Беласица. Доброволците от Корпус на мира представиха с много снимки различни национални паркове в САЩ, както и своите хобита, свързани с преживявания сред природата. Интересна беше изненадата, подготвена от доброволците – “американска” вечер с кънтри песни, лагерен огън и типични сладки хапки, които децата приготвяха сами.
      На 9-ти участниците се разделиха на групи – учениците от екоклуба се отправиха на поход към хижа Конгур, водени от доброволеца Грант Джеймисън. Децата от с. Коларово и гр. Банско, разделени на групи, преминаха по образователната пътека “Приятели”, запознавайки се на място с различни дървесни видове, характерни за Беласица, и се включиха в различни екоигри. След обяд те подготвиха презентации за наученото и видяното, както и импровизирани сценки на тема гора и природа. Всичко това бе представено пред каките и батковците, които пък чрез снимки разказаха къде са били и какво са видели. Този ден завърши с “българска” вечер – с много песни и хора. С аплодисменти и на “бис” бяха посрещнати изпълненията на децата от групата за типичен бански фолклор, демонстрацията на бански носии. За всички бе удоволствие да се хванат на нашенските хора.
      В последния ден на лагера всички участници попълниха изходни тестове, чрез които, сравнявайки ги с входящите, организаторите ще имат възможност да разберат какво са научили децата. С ръководителите на групите беше обсъдена предварителна програма за провеждането на 2-я обучителен лагер на хижа Яворов през м. май.
      Тези три дни в планината Беласица ще останат незабравими за всички с прекрасната природа, която опознаха, игрите и проектите, които сами разработиха и осъществиха, и не на последно място – с приятелствата, които ще укрепнат при следващите срещи!

За повече информация:
      Лили Декова – ст. експерт “Образователни дейности”
      0899/ 866 414, lili_dekova@mail.bg

      София Илкова – ст. експерт “Биоразнообразие и връзки с обществеността”
      0884/ 599 499, dppbelasica@dag.bg, dppbelasica@abv.bg