BG    EN .
Новини

05.11.2012.г.

    

50 години Национален парк „Пирин“!

 

   На 8-ми ноември тържествено ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на защитената територия – Национален парк „Пирин“, чието вписване в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО потвърждава изключителната му стойност и необходимостта да бъде съхранен в полза на цялото човечество!
   Какво е Пирин и националния парк за младите хора, какво е тяхното отношение към проблемите по опазване на околната среда? Отговор на тези въпроси получихме от изпратените от цялата страна фоторазкази за конкурса „Какво за мен е Пирин?!“. Споделеното от Михаела Грънчарова , 17 год., ученичка в  ЕГ "Академик Людмил Стоянов", град Благоевград,  е вълнуващо и задължаващо за нас – възрастните, които сега решаваме какъв да бъде света!

 

 

  Какво е за мене Пирин?

 

 

   Пирин планина се намира в Югозападна България. Тя е част от Рило-Родопския планински масив. Разположена е между долините на Струма и Места. Най-старото познато име на планината е Орбелус, което означава белоснежна. Днешното име произлиза от славянското Перин или Перун, за което се смята, че идва от това на славянския бог Перун. Най-високият връх на Пирин е Вихрен – 2914 м. (вторият по височина връх на Балканите). От Пирин извират Влахинска река, Демяница, Бъндеришка река, Санданска Бистрица, Мелнишка река. Общата площ на планината е 2585 кв. км.


   Пирин е най-красивата, величествена и страховита планина в България. Тя е включена в списъка на Юнеско за природни богатства. С нейните многобройни езера, с разнообразната флора и фауна (сред които се срещат ендемити и видове, защитени от Червената книга на България), с най-старото дърво в България (Байкушева мура – над 1360 години), острите зъбери, недостижимите върхове, „валестите камене” в реките и клокочещите поточета тя ни оставя без дъх и разтапя дори най-суровите сърца.


   Това е общата представа за Пирин за всички хора, но за мен тази планина е нещо много повече. Възприемам я като част от себе си, като неразделна съставна част на моя живот. Аз съм родена и живея в подножието на Пирин; израснала съм,  бродейки из планината и съм възпитана да я ценя, да я пазя и да я уважавам, защото нейното природното богатство не само че е неизмеримо с пари или с други материални вещи, то е неизразимо дори с думи...  Винаги съм оставала без дъх и съм се чувствала нищожна и незначителна пред нейното величие и съм се замисляла какъв творец е природата, за да създаде тази красота  и колко могъща е тя в сравнение с нас.


   Аз, ти, твоят приятел, съседът отсреща, дори онзи непознат – това сме ние – тези, които трябва да се погрижат природното ú богатство да се запази за идните поколения – за нашите деца, внуци, правнуци (...). И когато след време те ни попитат: „Мамо, тате, какво е това еделвайс?” – ние да можем да им го покажем в неговата естествена среда. За да разберат колко уникален, непокътнат и неунищожен е той от онова чудовище – човека, чиито ръце са безмилостни и чиито крака не се замислят, когато тъпчат и унищожават. Нека не ни се налага да търсим подходящите сравнения  и думи, за да им обясним какво всъщност представлява това невероятно цвете.


   Ето защо не трябва да възприемаме Пирин като даденост, а трябва да мислим и да се грижим за нея и да не я използваме като кошче за боклук. Какво ни пречи да приберем собствените си отпадъци в раницата си и да ги хвърлим в предназначените за това места? А най-странното лично за мен е, че ние носим пълната бутилка сок и изхвърляме празното шише, без да ни мигне окото и без да се замислиме за последствията. Защото знаете ли, че една пластмасова бутилка се разгражда между 7 и 14 години? А знаете ли от какви материали е изградена и колко опасни са те за природата? А нима тази бутилка е толкова тежка, за да я сложим в раницата си и да я изхвърлим в града...? Не, вие не знаете и вас явно това не ви интересува, но мен ме боли сърцето, когато се налага всеки път, щом отида на разходка из Пирин, да съм обградена от купища опаковки, найлонови торбички, фасове и какво ли още не. Обидно е, когато изляза сред природата всеки път да си нося ръкавици и чували, в които да събирам отпадъците на останалите, а те да ми се смеят, че го правя. Но аз мисля, че именно ние сме тези, които трябва да променим това положение, защото ако всеки събира собствените си отпадъци, планината няма да прилича на сметище.

   За мен Пирин е начин да се разтоваря, да избягам от всички и от всичко, да спортувам, да се раздвижа.  Тя ни дава толкова много... Пирин е нашата защита срещу природни бедствия; от нея хората събират билки и плодове (в разрешените за тези дейности места, разбира се). Благодарение на тази планина се развива както летният, така и зимният туризъм; но най-вече чрез планината човеците са по-близо до природата, дишат чист и свеж въздух, отдалечени от шума и мръсотията на града. Суетата, лошотията, тревогите и гневът остават зад гърба им и те се отдават изцяло в ръцете на планината и потъват в обятията на нейните прелести.

   Винаги, когато ми остане дори половин час свободно време, аз поемем по живописните пътечки на Пирин, забравям за ежедневните проблеми, разтоварвам се и се замислям все повече и повече за ценностните неща в нашия живот; разбирам кое е важно и кое маложажно. Тази планина ме зарежда с позитивна енергия и ме подтиква да посрещна новия ден с усмивка на лице. Всяка сутрин, като се събудя, зървам величествената Тодорка, издигаща се над моето родно градче и даваща сигурност и защита на живота ми,  и съм сигурна, че денят ми ще мине добре.


   Обичам да покорявам върховете на Пирин и колкото по-нагоре се изкачвам, толкова повече се запъхтявам и изморявам, но и толкова по-упорита и амбициозна ставам и разбирам, че за най-красивата гледка трябва да изкачиш най-високия връх, да положиш усилие и да преодолееш трудностите, но най-важното е да останеш човек!


   Колкото и странно да звучи – Пирин е като моя най-добър приятел, който никога не би ме изоставил и предал; приятел, който като всеки друг страда от жестокостта на хората и се ядосва; приятел, който променя своите настроения със скоростта на светлината и от синьо небето бавно се замъглява, появявят се облаци, променя цвета си на сиво и моят приятел започва да плаче...


   Но в планината хората се променят (поне мнозинството от тях). Там всички са приятели, защото природата е непредсказуема и никой не знае с какво ще го изненада, през какви изпитания трябва да премине и от чия помощ ще се нуждае, за да ги преодолее. Именно поради тази причина по едно неписано правило всеки срещнат се поздравява – макар и само с едно „Добър ден!” и всички взаимно си пожелават приятна разходка!


   За мен Пирин е свидетел на цялата българска история. Планината е приютявала и спасявала четите на храбрите българи и е служила за укритие на слабите и беззащитните.  Не една и две са легендите, които свидетелстват за всичко това. Благодарение на тях повечето езера, върхове, местности (...) са получили своите наименования. Веднага в съзнанието ми изниква легендата за местността Главите, спомняте си я, нали??? Или тази за Тодорини очи и ненагледната мома Тодора, хвърлила се от Пирина, за да защити своята вяра...


   Пирин е източник на ресурси и осигурява поминък на хората. В  миналото планината е изпълнявала функциите на днешната магистрала и е свързвала различните селца и градове. Благодарение на Пирин хората са изкарвали прехраната си и са развивали търговията. Влиятелни банскалии са пренасяли през планината дървен материал до Мелник, а на пътя към вкъщи са вземали вино и други продукти.


   В Пирин планина са най-ярките звезди и най-наситените цветове. Там се чувствам у дома си и там ме обгръщат чистота и любов. Планината ме кара да се чувствам истинска, кара ме да съм добра и силна, пречиствам се и с всеки един удар на сърцето си да се чувствам все по-здрава и все по-жива!:


Ой, красив си, Ирин-Пирин, 
най-красив си на света. 
Покоряваш ти сърцата 
на най-смелите чеда. 
(...)

Който веднъж те погледне, 
Пирин, чудна планина, 
нивга няма да забрави 
твойта дивна красота.

(„Планинска песен”)
Пирин, Пирин, Пирин…

.

 

 

 

Н О В И Н И

 

 

Важно съобщение

 

Kонкурс за длъжността Главен инспектор на парков участък ’’ Каменица ’’

 

Kакво да правим когато намерим диво животно?

 

Свързване на хората с природата

 

Почистване в Национален парк Пирин

 

Туристически поход, посветен на Деня на околната среда - 5 юни

 

Проведено обучение за оценка на щети от хищници

 

Дирекция „Национален парк Пирин” отбеляза Деня на Земята - 22 Април

 

Да изчистим Пирин заедно

 

Заповед за издаване на разрешителни за паша

 

"Дончо кани"

 

Splitboard festival – 2017 на територията на НП „Пирин“

 

Състезание за купа „Николай Проев- Пройката“

 

Международен ден на птицитe

 

Мероприятия за борба срещу върхов и смърчов корояд

 

Гората е живот !

 

Пожароопасен  сезон 2017г.

 

Инициативи за Световния ден на водата

 

Решение № 35.13.03.2017 г. на МОСВ

 

Решение № 34.13.03.2017 г. на МОСВ

 

Решение № 33.13.03.2017 г. на МОСВ

 

Намерени мъртви белоглави лешояди

 

Посещение на експерти от системата на МОСВ

 

Бедстващ белоглав лешояд

 

Решение № 30.08.03.2017 г. на МОСВ

 

Решение № 27.06.03.2017 г. на МОСВ

 

Решение № 26.02.03.2017 г. на МОСВ

 

Решение за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка

 

Баба Марта бързала, мартенички вързала !

 

Поздравителен  адрес

 

Европейска седмица на устойчивото развитие

 

Посещение в училищe

 

Малки посетители

 

Писмо от приятел

 

Kомплексна проверка на терен

 

Брошура с указания за пашата

 

Започна приемането на заявления за паша

 

Пътека за посетители в резерват „Тисата” с опреснена лентова маркировка!

 

Отбелязване на 83 години от създаването на резерват "Баюви дупки - Джинжирица"

 

83 години биосферен резерват “Баюви дупки - Джинджирица”

 

150 години от рождението на Константин Байкушев

 

Съобщениe

 

Посещение на  министърът на туризма  в ПИЦ Банско

 

2 февруари e Световният ден на влажните зони

 

Фотоконкурс и Национална фотоизложба “Фонтаните в България”

 

Преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици

 

Деца от Банско изработват макети с екологична насоченост

 

Проект на план за паша за 2017 г.

 

Заповед РД-152

 

Проверка на ски-път №1 установи, че възстановителните работи са приключили

 

Създаден е кризисен щаб

 

ВНИМАНИЕ !!!

 

Деца от Бургас

 

Честване на годишнината на парка в Сандански

 

54 години от създаването на национален парк “ПИРИН”

 

Съобщение

 

Любознателни банскалийчета...

 

Обучение за мониторинг на кафява мечка

 

Поход до местността „Свети Никола"

 

Укрепват се опасни участъци по ски път №1 в НП „Пирин“

 

Съобщение  за прием на заявления за издаване на разрешителни за дървесина на лица от местното население

 

Европейска седмица на мобилността 16 - 22 септември 2016 г.

 

Почистване НП Пирин - продължение

 

Лятно Екоучилище „Бургаски езера 2016“

 

Почистване НП Пирин (29 август - 06 септември 2016)

 

Съобщение за Байкушевата мура

 

Съобщение за затруднено движение и паркиране на МПС

 

Забрана за ползване на гъби и горски плодове

 

Забрана за движение на МПС

 

Монолог на Байкушевата мура

 

Отдадоха почит на загиналите преди 13 години при трагичния инцидент с военен вертолет"Ми-17" при гасене на горски пожар над гр. Разлог

 

Обучителни лагери в Пирин

 

На поход  в Национален парк „Пирин"

 

Покана

 

Пожаро - тактическо учение

 

Приключения и обучение!

 

Потушен е пожар в парков участък "Вихрен"

 

Лечебните растения,срещащи се на територията на Национален парк Пирин“ – дар за здравето на хората не само на Еньовден!

 

Заповед за обявяване на конкурс за длъжността младши експерт ’’ ПВД ’’

 

Забрана за риболов  през 2016 г.

 

Дърво с корен 2016

 

Почистване на подходите към НП Пирин

 

Пети юни - световен ден на околната среда

 

Да изчистим България заедно!

 

Заедно в Пирин!

 

Една пета от растителните видове в света са застрашени от изчезване!

 

Министър Василева: "Да посрещнем Световния ден на околната среда „на чисто“!

 

Експерти на МОСВ обсъдиха с мисия на ЮНЕСКО бъдещето на биосферните резервати у нас

 

Заповед за издадени разрешителни за паша

 

22 май - Биологичното разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък

 

Майката земя

 

Покана  за  участие  в процедура за възлагане чрез конкурс на туристически дейности и услуги

Забрана за риболов

 

ЮНЕСКО

 

60 годишнината от приемане на България за член на ЮНЕСКО

 

22 май 2016 г. Международен ден на биологичното разнообразие

 

22 април - Световен ден на Земята

 

Международно екоучилище

 

Пожароопасен сезон

 

„Яко е да си еко"

 

Съобщение за приемането на заявления за паша

 

План за паша - 2016 г.

 

Новият посетителски център привлича възрастни и деца

 

ПРОТОКОЛ за допуснатите и недопуснатите кандидати за длъжността Главен инспектор на парков участък ’’ Каменица ’’

 

Конкурс „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ!“

 

Преброяване на водолюбивите птици

 

Конкурс „ВЛЕЗ В ЧАС С УРОЦИТЕ НА ПРИРОДАТА“

 

Световен ден на влажните зони

 

Съобщение за практикуващи или предлагащи услугата каране на ски и сноуборд

 

Заповед за предпазване на туристите от инциденти

 

Конкурс за длъжността Главен инспектор на парков участък ’’ Каменица ’’

 

Пътуваща изложба за Атанасовко езеро

 

Нападение над парков охранител

 

Пета парламентарна сесия на младежки воден парламент

 

Прессъобщение

 

Празник за децата

 

Европейска седмица на мобилността

 

Списък за добив на дървесина

 

Еко-училище „Приятели на водата-2015”, продължение...

 

Забрана за ползване на недървесни продукти

 

Зам.-министър Павел Гуджеров ще открие Еко-училище „Приятели на водата-2015”

 

Един различен свят ...

 

Ендемити в НП "Пирин"

 

Забрана за риболов  през 2015 г.

 

Пети скаутски лагер "Пирински орли – 2015"

 

Байкушевата мура – най-старото иглолистно дърво в България

 

ВАЖНО !!!

 

Поход в Пирин на победителите в националното състезание по спелуване

 

Силата на природата

 

Сливи за смет !!!

 

Забрана за движение по ски път №1

 

Световeн ден на околната среда

 

Поредно признание за красотата на Пирин !

 

Да изчистим България заедно!

 

Да изчистим България заедно!

 

Проведени  информационни  срещи за пашата

 

Провеждане  на информационни  срещи за пашата

 

Национален младежки конкурс

 

Списък на подадените заявления за паша за 2015 г.

 

22 април 2015 г. – Световен ден на Земята

 

СЕДМИЦА НА ГОРАТА

 

Заповед за организация на паша

 

Инструкция за организация на паша

 

План за пашата

 

Първа копка на ПИЦ Банско

 

Заседание на консултативния съвет към ДНП Пирин

 

Международен ден на водата

 

Благодарности към хората, помогнали за спасяване на сърни в Пирин!

 

Заявление за разрешителна за паша

 

Издаване на разрешителни за паша

 

Предвестници на пролетта

 

Валентинки

 

Млади природолюбители - ортинолози

 

Влажните зони – важни за хора, растения и животни!

 

Конкурс  „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2015г.“

 

Младежки фотоконкурс за влажните зони

 

Хората тласкат Земята към "опасна зона"!

 

Отбелязване световния ден на влажните зони

 

52 години "Национален парк Пирин"

 

Дирекция „Национален парк Пирин” – активен член на Български младежки воден парламент

 

Конкурс за видео и снимка

 

Нова книга за Пирин

 

Европейска седмица на мобилността 2014 г.

 

Заповед за ползване на гъби - 2014 г.

 

Забрана за риболов - 2014 г.

 

Указания за ползване на дървесина в НП "Пирин" от местното население

 

Четвърти скаутски лагер "Пирински орли – 2014"

 

Отдадоха почит на загиналите преди 11 години при трагичния инцидент с военен вертолет"Ми-17" при гасене на горски пожар край Разлог

 

Изпитание, но не по английски, а по....пирински!

 

Продължава проучването на пещерите в Пирин

 

Щъркелите

 

На Еньовден в Пирин!

 

Официалното откриване на Посетителски информационен център в гр. Сандански

 

Световен ден на околната среда 05.06.2014 г.

 

22.05.2014 г. - Международeн ден на биологичното разнообразие

 

Заповед за забрана на движение по ски пътя на ски зона Банско

 

Заповед за издадени разрешителни за паша

 

Издаване на разрешителни за паша

 

Дирекция „Национален парк Пирин" участва активно в националната кампания "Да изчистим България за един ден"!

 

Да изчистим България за един ден!

 

Инициативи на Дирекция „Национален парк Пирин“ за отбелязване на Деня на Земята – 22 април 2014 г.

 

22 април 2014 г. – Световен ден на Земятa

 

Приемане на заявления за паша

 

Старият бряст от Сливен

 

Световния ден на водата – „Вода и Енергия“!

 

Партньорство с Професионална гимназия по транспорт гр. Разлог

 

Байкушева мура – най-старото иглолистно дърво в България

 

Работна среща за ПУ на резерват „Тисата”

 

80 години от създаването на резерват „Баюви дупки – Джинджирица“

 

Участие на министър Искра Михайлова в пресконференция

 

Рожден ден на НП "Пирин"

 

Обучителен лагер на хижа "Беговица"

 

Заседание на косултативния съвет към НП Пирин

 

Първа копка на ПИЦ гр. Сандански

 

Нов брой на списание ОРБЕЛ

 

Поглед към Пирин от Рила!

 

Работна среща за обезопасяване на „Кончето”

 

Места разрешени за риболов

 

Забрана за риболов

 

Мониторинг на дивата коза

 

Малки  „Еньовчета“ в  Пирин!

 

Държавно първенство по колоориентиране 2013

 

Поход по международен туристически маршрут Е4

 

Oпасности във високите части на Пирин!

 

Природна забележителност „Байкушевата мура”

 

Конкурс  „Обичам природата – и аз участвам”

 

Изложбата "Пирин-вълшебната планина" гостува в Благоевград

 

Изложбата "Пирин-вълшебната планина" гостува в София

 

Указания за начина за ползване на дървесина от НП "Пирин"

 

Почистване на подходите към НП "Пирин"

 

Изложбата „Пирин – вълшебната планина” ще гостува в гр. Гоце Делчев

 

Съобщение до подалите заявление за паша

 

Ден на земята - 22 април

 

Да изчистим България за един ден !

 

Заповед за обявяване на противопожарен сезон

 

Състезание по ски алпинизъм  

 

"Зелени" обучения в ПИЦ на ДНП Пирин гр. Банско

 

Откриване на изложбата "Пирин-вълшебната планина в гр. Сандански

 

По повод публикации в медиите!

 

Конкурс за деца и юноши

 

Заповед за непровеждане на концерт на територията на НП Пирин

 

Световна инициатива "Светът на земята 2013"

 

Какво можем да направим сами от ръчно изработена хартия !?

 

Пеперудите

 

Класиране на търга за употребявани МПС

 

Прием на заявления за паша

 

Заседание на Консултативния съвет

 

По повод на публикации в пресата

 

Търг за употребявани МПС

 

2 февруари - Световен ден на влажните зони

 

Среднозимно преброяване на водолюбивите птици

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Посещение на водоеми

 

Зелено училище - „Учебно помагало – „Пирин за деца”

 

Резултати от конкурса „Обичам природата и аз участвам”

 

Урок за Пирин

 

Oбучителен семинар „Учебно помагало Пирин за деца"

 

Честване на 50-годишния юбилей от създаването на защитената територия

 

Есе „Какво за мен е Пирин?!“ от Михаела Грънчарова

 

Конкурс за фоторазказ „Какво за мен е Пирин?!“

 

Представяне на проект „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”

 

Изложба "Пирин - вълшебната планина"

 

Oтбелязване на Международния ден на правото да знам

 

Места разрешени за риболов в НП Пирин

 

Благодарствено писмо от ДНП Рила

 

Летен обучителен палатков лагер

 

Успешно приключи почистването в НП Пирин

 

Министър Нона Караджова ще направи официално откриване на Еко-училище.  

 

National Geographic    класира Национален парк „Пирин” за „Парк на седмицата”!

 

Зарибяване на реки и езера в Национален парк "Пирин"

 

Ден на Пирин 2012 г. в Банско

 

Участие на каратисти от клуб "Фунакоши" в дните на Пирин

 

Заедно да почистим Пирин!

 

Покана за участие в процедура за възлагане на туристическа дейност

 

Забрана за риболов

 

Дни на Пирин 2012 г.

 

Опознай родния си край! 

 

Образователна програма "Планината - живот в хармония"

 

Отново френски стажанти в НП "Пирин"

 

Конкурс „Рецепти за нашето бъдеще"

 

Конкурс за деца „Обичам природата и аз участвам”

 

Състезание по планинско бягане и колездене в Банско

 

Kонкурс с графити на тема „Водата!”

 

В очакване на летния туристически сезoн

 

ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН!

 

Протокол  за допуснатите и недопуснатите кандидати до конкурса за длъжност младши експерт "Гори"

 

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ФОТОРАЗКАЗ „КАКВО ЗА МЕН Е ПИРИН?!”

 

ДЕН НА ЗЕМЯТА - 22 април 2012 г.

 

Конкурс за длъжността младши експерт ’’ Гори ’’

 

Започна издаване на разрешителни за паша

 

Отбелязване световния ден на водата

 

22 март - Световен ден на водата

 

Предвестници на пролетта

 

Започва приемането на заявления за паша

 

Проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна “Пирин”, с идентификационен код BG000020

 

Проект за опазване на биологичното разнообразие

 

Ден на влажните зони

 

Обявени са наградите в националния конкурс, проведен от МОСВ и Фондация „Димитър Бербатов”

 

Среща с журналисти

 

Благодарствено писмо на Министър Нона Караджова към участниците в потушаване на пожар

 

Загасен е пожара под връх Каймакчал

 

Пожар под връх "Каймакчал"

 

49 Години от създаване на национален парк “ПИРИН”

 

Активно партньорство

 

Обучение в планината чрез движение и игри

 

49 Години от създаване на национален парк “ПИРИН” - изложба в регионален теливизионен център -Благоевград

 

Фестивал "Брежанския кестен"

 

ДНП "Пирин" посрещна експерти от ЮНЕСКО и IUCN

 

Заповед № 85 за извършване на Поддържащи и възстановителни дейности със съпътстващ добив на дървесина от местното население през 2011 година.

 

Заповед № 80 за извършване на Поддържащи и възстановителни дейности със съпътстващ добив на дървесина от местното население през 2011 година.

 

Експерти от ЮНЕСКО и Международния съюз за защита на природата /IUCN/ ще посетят НП „Пирин”

 

Заповед № 76 за извършване на Поддържащи и възстановителни дейности със съпътстващ добив на дървесина от местното население през 2011 година.

 

Приключения и обучение ...

 

Мониторинг

 

Ученически пленер 2011 г.

 

И още приятели на Национален парк “Пирин”!

 

Дни на Пирин 2011 г.-отчет

 

Зарибяване на реки и езера в Национален парк "Пирин"

 

Дни на Пирин 2011 г.

 

Сбъднати мечти!

 

Kонкурс за длъжност младши експерт ’’ Туристически дейности и интерпретация’’

 

МОСВ и Фондация „Димитър Бербатов” обявяват  конкурс

 

Ученически пленер 2011

 

Конкурс "Зелена България през моите очи"

 

Отново заедно в планината!

 

Писмо за пашата през 2011 г.

 

22 април-международен ден на земята

 

Забрана за риболов на територията на НП Пирин

 

новини | списание | работно време на звеното за административно обслужване | Новини за Банско ...
административни услуги | законодателство| отчети | сигнали за корупция |Регистър на декларациите по ЗПУКИ