брой2
   година 2010
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е
 
 ДНИ НА ПИРИН 2010

 Дни на Пирин 2010 г.
Нови приятели на "Национален парк Пирин"
 Празник за децата
Здравец навред ...
Европейския лалугер
За Джангал и Момини двори
Природен парк "Българка"
Национален конкурс
Обичам те Пирин!

 

 

 

А  р  х  и  в
Година
 Б  р  о  й
2000
   
2001
2002
2003
 
2004
2
 
2005
 
2009
2010
2011
2012
2013

 

 

Празници на хората и планината

   През м. юли, за девета поредна година, Дирекция “Национален парк “Пирин” организира празници “Дни на Пирин” в партньорство с прилежащите на парка общини – Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански.
   Тази година събитията се проведоха на две места - на 11 юли в парков район “Синаница”, местността Лагера над гр. Кресна, а на 17-ти - в Парков район “Вихрен”, местността Пикника, над гр. Банско.
   Според желанието и възможностите си всеки, включил се в тазгодишните празници “Дни на Пирин”, можеше да избира рисуване на горската поляна или весело спускане по въжен «тролей», колоездене, кратки преходи по образователните пътеки, дегустация на традиционни местни вкусотии, или да послуша стари песни и се хване на хорото!
   На поляните около хижа Лагера бяха подредени радващи очите традиционни сувенири от дърво и керамика, гостите от различни краища на България можеха да опитат вкусните баници, сирена и местни деликатеси, приготвени по стари рецепти, типични за районите на Симитли, Струмяни, Сандански и Кресна.
   Над Банско пък се събраха хората от поречието на Места – Разлог, Банско, Добринище и Гоце Делчев. Ехтяха стари песни, вдъхновени от планината, танците на младите момичета и момчета от «Неврокопчанче», центровете за работа с деца от Разлог и Банско, предизвикваха продължителни аплодисменти.
   Изненада за публиката бяха демонстративните игри на младите хора от Багатур, чиято възстановка на стари български бойни изкуства караха всеки да пожелае да премери сили в стрелбата с лък, бой с копия и щитове или в ръкопашен бой...
   Дните на Пирин са празници, чието провеждане всяка година допринася за изграждането на добри партньорски взаимоотношения между Националния парк и хората от прилежащите на територията му общини, както и за привличане интереса на туристите към непознатите, по-рядко посещавани кътове на Пирин планина.
   Бъдете наши гости – сега чрез фотоалбума ни, а догодина – наистина!  

 
 
2700 Банско, ул. България 4; тел. : 0749 / 8 82 04, факс : 0749 / 8 82 02 ; pirin_np@mail.bg
www. pirin.bg