Новини

02.07.2014 г.

  

Щъркелите са природни еколози и индикатори за състоянието на околната среда

 


   Състоянието на белия щъркел се следи внимателно не само у нас, но и в цяла Европа. Този вид е символ на запазените естествени и полуестествени местообитания, присъствието му близо до нас е гаранция, че живеем в запазена здравословна среда.


   Белият щъркел(Ciconia ciconia) е изключително позната и обичана птица. Дотолкова сме свикнали с бодрото тракане с клюн, идващо откъм покрива на църквата или стълба пред къщи на село, че приемаме предвестниците на пролетта като даденост. Белите щъркели са природни еколози - обичат чиста вода и естествена околна среда. Намаляването на популацията им би било сигнал за проблеми в околната среда. Ако намаляват или умират, то може би използването на пестициди в земеделието е прекомерно и трови храната им, от броя им става ясно и какво е състоянието на влажните зони.Други опасности дебнат щъркелите не само по дългия им път на юг и обратно. Повече от половината щъркелови гнезда в България в момента са построени върху активни стълбове от електропреносната мрежа. Понякога тежките надвиснали клони предизвикват късо съединение, гнездата се запалват и изгарят, заедно с яйцата или младите птици, а стотици хора остават без ток, докато повредата не бъде отстранена. За да избегнат проблема, на някои места хората нарочно събарят щъркеловите гнезда от стълбовете или комините. Лишени от естествени здрави дървета, на които да гнездят, и гонени от стълбовете и стрехите, щъркелите буквално остават без дом. Друг проблем са нерегламентираните сметища край населените места. Често възрастните щъркели харесват „обзавеждане” за гнездата си от парчетата изхвърлен сезал, найлони, пътеки и килими. Често в Спасителния център в гр. Стара Загора попадат малки, които са раснали заплетени във въжетата, донесени от родителите и не са успели да напуснат гнездото, а краката им са останали завинаги слаби и деформирани. Въпреки това, щъркелите са привързани към човешките населени места и ако се научим да не им пречим, те още дълго ще ни радват.
   В периода 2014-2015 г. ще се проведе VІІ Международно преброяване на белия щъркел във всички страни в Европа. Ще бъдат преброени гнездата, по колко малки има във всяко гнездо, колко от тях успешно напускат гнездото. Целта е да се разбере какви промени са настъпили в сравнение с предишното преброяване преди 10 години.
   Тази година преброяването ще продължи до 20-и юли и всеки, който може и иска да подаде информация за щъркели и щъркелови гнезда, може да се свърже с Българското дружество за защита на птиците, което е поело инициативата да събере данните за броя на белите щъркели у нас.


   Дирекция „Национален парк Пирин“ подкрепя европейската инициатива за преброяване на белите щъркели и оказва логистична помощ за нейното осъществяване!

 

 

 

 

 

А Р Х И В

Н О В И Н И    2014 год.

 

 

 

52 години "Национален парк Пирин"

 

Дирекция „Национален парк Пирин” – активен член на Български младежки воден парламент

 

Конкурс за видео и снимка

 

Нова книга за Пирин

 

Европейска седмица на мобилността 2014 г.

 

Заповед за ползване на гъби - 2014 г.

 

Забрана за риболов - 2014 г.

 

Указания за ползване на дървесина в НП "Пирин" от местното население

 

Четвърти скаутски лагер "Пирински орли – 2014"

 

Отдадоха почит на загиналите преди 11 години при трагичния инцидент с военен вертолет"Ми-17" при гасене на горски пожар край Разлог

 

Изпитание, но не по английски, а по....пирински!

 

Продължава проучването на пещерите в Пирин

 

Щъркелите

 

На Еньовден в Пирин!

 

Официалното откриване на Посетителски информационен център в гр. Сандански

 

Световен ден на околната среда 05.06.2014 г.

 

22.05.2014 г. - Международeн ден на биологичното разнообразие

 

Заповед за забрана на движение по ски пътя на ски зона Банско

 

Заповед за издадени разрешителни за паша

 

Издаване на разрешителни за паша

 

Дирекция „Национален парк Пирин" участва активно в националната кампания "Да изчистим България за един ден"!

 

Да изчистим България за един ден!

 

Инициативи на Дирекция „Национален парк Пирин“ за отбелязване на Деня на Земята – 22 април 2014 г.

 

22 април 2014 г. – Световен ден на Земятa

 

Приемане на заявления за паша

 

Старият бряст от Сливен

 

Световния ден на водата – „Вода и Енергия“!

 

Партньорство с Професионална гимназия по транспорт гр. Разлог

 

Байкушева мура – най-старото иглолистно дърво в България

 

Работна среща за ПУ на резерват „Тисата”

 

80 години от създаването на резерват „Баюви дупки – Джинджирица“