Новини

24.07.2014 г.


    Отдадоха почит на загиналите преди 11 години при трагичния инцидент с военен вертолет"Ми-17" при гасене на горски пожар край Разлог


         м. Бетоловото, 24 юли /Емил Михайлов, БТА/


         С воински ритуал днес бе отдадена почит на четиримата загинали преди 11 години при трагичния инцидент с военен вертолет "Ми-17" в м. Бетоловото край Разлог. Тогава на 24 юли 2003 г. при изпълнение на служебния си дълг при гасене на горски пожар в м. Бетоловото загинаха военнослужещите от 24 авиобаза "Крумово" подп. инж. Милко Пейковски - военен пилот, м-р инж. Николай Радулов - военен пилот, мл. л-т Бойко Панайотов - борден техник, и полк. Кирил Чамишки - началник на сектора "Държавен противопожарен контрол" към РДВР - Благоевград.


         На паметника на лобното място на четиримата в подножието на Пирин се поклониха, запалиха свещ и поднесоха цвете близки на загиналите. Почит към своите колеги, приятели и другари отдадоха и поднесоха венци на признателност и представители на командването на ВВС и на авиобазата в Крумово, на МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и областното й управление в Благоевград, както и ръководители на община Разлог, на Националния парк "Пирин", на Регионалната дирекция по горите и горските стопанства в района. Отслужена бе панихида. В памет на загиналите достойни мъже и професионалисти в битката с природната стихия за спасяване на природата на България прозвуча българският национален химн.


         Както пише на нашия паметник в главната дирекция "Те замениха един огнен миг за вечност", каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който също бе дошъл за поклонението и поднесе съболезнования на близките на загиналите от името на ръководството на МВР. "Въпреки подобни тежки случаи, ние сме готови да вървим напред", допълни той.


         Главен комисар Николов коментира пред репортер на БТА, че от началото на тази година противопожарната обстановка в горите е доста добра, но с дъждовете и влагата е избуяла тревата, което се отчита като сериозен риск при настъпване на засушаване и би могло да е предпоставка за възникване и на горски пожари."Най-важната задача при такива ситуации са превантивните мерки и подготовката на нашите хора, каза той. Заедно с Българската армия продължаваме да работим заедно. Те поддържат два военни хеликоптера, оборудвани за гасене на горски пожари, с добре подготвен екипаж. В екипажа са включени и наши служители, които са преминали специална подготовка. Така че, спазвайки всички мерки на безопасност, гасейки гората, да не допуснем друг такъв трагичен инцидент", заяви главен комисар Николов. Той допълни, че на година се гасят поне по 20-30 горски пожара във взаимодействие с военните от армията.

 

 

 

 

 

А Р Х И В

Н О В И Н И    2014 год.

 

 

 

52 години "Национален парк Пирин"

 

Дирекция „Национален парк Пирин” – активен член на Български младежки воден парламент

 

Конкурс за видео и снимка

 

Нова книга за Пирин

 

Европейска седмица на мобилността 2014 г.

 

Заповед за ползване на гъби - 2014 г.

 

Забрана за риболов - 2014 г.

 

Указания за ползване на дървесина в НП "Пирин" от местното население

 

Четвърти скаутски лагер "Пирински орли – 2014"

 

Отдадоха почит на загиналите преди 11 години при трагичния инцидент с военен вертолет"Ми-17" при гасене на горски пожар край Разлог

 

Изпитание, но не по английски, а по....пирински!

 

Продължава проучването на пещерите в Пирин

 

Щъркелите

 

На Еньовден в Пирин!

 

Официалното откриване на Посетителски информационен център в гр. Сандански

 

Световен ден на околната среда 05.06.2014 г.

 

22.05.2014 г. - Международeн ден на биологичното разнообразие

 

Заповед за забрана на движение по ски пътя на ски зона Банско

 

Заповед за издадени разрешителни за паша

 

Издаване на разрешителни за паша

 

Дирекция „Национален парк Пирин" участва активно в националната кампания "Да изчистим България за един ден"!

 

Да изчистим България за един ден!

 

Инициативи на Дирекция „Национален парк Пирин“ за отбелязване на Деня на Земята – 22 април 2014 г.

 

22 април 2014 г. – Световен ден на Земятa

 

Приемане на заявления за паша

 

Старият бряст от Сливен

 

Световния ден на водата – „Вода и Енергия“!

 

Партньорство с Професионална гимназия по транспорт гр. Разлог

 

Байкушева мура – най-старото иглолистно дърво в България

 

Работна среща за ПУ на резерват „Тисата”

 

80 години от създаването на резерват „Баюви дупки – Джинджирица“